Hitta lån för de med låg inkomst

Idag är långivare mer flexibla när det kommer till krav på låntagare. Trots att du har låg inkomst så kan det finnas möjlighet att få ett lån. Du behöver bara veta vad du ska kolla efter. Det är inte så komplicerat som det kan verka. För att lyckas med detta så krävs det att du ansöker hos rätt långivare. Du bör med andra ord inte söka hos första bästa som kommer upp.

När det kommer till lån så tänker de flesta automatiskt att de behöver söka lån hos sin bank. Din bank kan dock ha höga krav. Oftast spelar det ingen roll om du har varit kund hos din bank under många år. Skulle du bli nekad ett lån hos din bank finns det alltid privata långivare. De privata långivarna har oftast flexibla alternativ. Det finns vissa långivare som ger ut lån till de med lägre inkomst. En del långivare accepterar till och med inkomst från Försäkringskassan eller studiestöd.

Läs igenom regler och villkor
Beroende på vilken bank du har kan också vissa banker erbjuda lån för de med lägre inkomst. Då kan det hända att de kollar på din historik och hur säker din inkomstkälla är i dagens läge. Det kan också vara så att du kan få en lägre räntesats. Innan du skickar iväg massor av ansökningar så är det viktigt att du läser igenom de krav som respektive långivare har. Det är till exempel inte någon idé att skicka iväg en ansökan till en långivare som har ett inkomstkrav som är högre än din inkomst. Hos vissa långivare står det också klart och tydligt att de inte accepterar inkomst från exempelvis Försäkringskassan eller liknande.

Jämför långivare med varandra
För bästa chans att bli godkänd är det viktigt att du jämför långivare med varandra. Du kan använda jämförelsesajter för att spara tid och energi. Det är dock viktigt att du kommer ihåg att dessa sajter endast visar potentiella långivare. Du är aldrig garanterad ett lån förrän du ansöker hos själva långivaren. Det är också bra att jämföra olika räntor och avgifter för att se vilket lån som är mest förmånligt för dig. Allra bäst är det om du kan hitta ett lån med låga räntor. Det ger dig en större möjlighet att faktiskt kunna betala tillbaka lånet snabbare.

Budget och betalningsplan
När du har låg inkomst så räknas varje krona och det är viktigt att ha en budget. Behöver du ta ett lån så är det bra att kolla efter alternativ som erbjuder betalningsplaner. Helst ska denna betalningsplan passa din budget för att du lättare ska kunna betala tillbaka. Det kan också leda till att du får bättre ränta. Förseningsavgifter vid sen betalning är också något som kan stå dig dyrt och sabotera din budget. Det är inte ovanligt att du kan tvingas betala flera hundralappar i förseningsavgifter om du är slarvig med återbetalningen. När du betalar tillbaka ett lån i tid så hjälper det också dig att upprätthålla en god kreditvärdighet. En god kreditvärdighet tar lång tid att bygga men är väldigt bra att ha. De flesta långivare kollar din kreditvärdighet innan de beviljar lån.

Vikten av en bra kreditvärdighet
Har du en dålig kreditvärdighet så kan det dock fortfarande gå att få lån. Det är dock lite svårare och du kommer troligtvis få ett lån med hög ränta. Detta kan också vara svårt att förhandla ner om du har en historik med sena betalningar. Då är det bara att acceptera läget och ta det du får om du verkligen behöver ett lån. Det rekommenderas därför att du är väldigt noga med att betala tillbaka i tid. På så sätt kan du också undvika att få en betalningsanmärkning.