4 tips för en fördomsfri rekrytering

Har åldern betydelse, ska dom sökande skicka med ett foto på sig själva och efterfrågar du ett personligt brev när du rekryterar? För en fördomsfri rekrytering handlar det i många fall om att bryta tidigare vanor och kolla efter andra och kanske mer relevanta egenskaper. Har man rutat in sig i gamla mönster kan det vara svårt att hitta en ny medarbetare som lever upp till kraven och det kan vara en fördel att se över sitt arbetssätt när man står inför en rekrytering.

Lägg fokus på kompetens
Ett bra första steg till en fördomsfri rekrytering är att lägga den största fokusen vid kompetens. Vad betyder ordet kompetens för företaget och vad är det egentligen som behövs? Kompetens behöver inte bara betyda vilken kunskap och begåvning som finns, utan berör även områden som motivation och personliga egenskaper.

Leta efter potential
Ofta när man läser en platsannons idag så krävs i nästan alla fall erfarenhet. För arbetssökande kan det kännas som en möjlighet att leva upp till det kravet och är det är också anledningen till att många faller på målsnöret. Nästa steg till en fördomsfri rekrytering är att våga leta efter potential och drivkraft. Hittar man en person som är driven och som man tror har potential att växa inom verksamheten finns stora chanser att både den anställda och företaget kommer utvecklas.

Undvik personligt brev och foto
Det personliga brevet har hängt med länge nog nu och även om det i vissa fall kan innehålla information som är av värde så är det egentligen en överflödig detalj. I regel är det fyllt med sådant man som arbetsgivare inte har någon större nytta av och det kan vara klokt att prova rekrytera med rekryteringsföretag med en rekryteringsprocess utan att kräva ett personligt brev. En annan sak man ska undvika är att be om ett foto eftersom det lätt plockar fram fördomar. Ett foto ger heller inget vad gäller bedömningen av personens kompetens och många som söker jobba upplever dessutom att det är jobbigt att behöva skicka med en bild på sig själv.

Välj inte en kopia
När någon inom företaget säger upp sig, går i pension eller försvinner av någon annan anledning blir det ofta bråttom med att hitta någon ny. Man går efter gamla mönster och letar efter någon som kan ersätta personen rakt av istället för att leta efter något nytt, vilket gör att man lätt kör fast. Många använder till och med en gammal platsannons när det är dags att fylla ett par tomma skor. Alla är olika och det bör uppmuntras när man letar efter nya medarbetare, så leta inte efter en kopia av den som slutat.